Licenciranje računovođa

Ministarstvo financija objavilo je priopćenje prema kojem se primjena obaveze licenciranja računovođa odgađa s 1. siječnja 2018. na 1. siječanj 2019. godine kako bi se osiguralo dodatno vrijeme za izradu analiza i mogućih rješenja uređenja računovodstvene profesije.

Za bilo koju novu zakonsku obavezu potrebno je izraditi procjenu učinaka propisa, a od polovice ove godine i primijeniti Test malog i srednjeg poduzetništva, kao dodatni mehanizam koji će kontrolirati kvalitetu propisa za male i srednje poduzetnike, upravo u cilju sprečavanja donošenja propisa koji su skupi i  neučinkoviti i predstavljaju novi trošak i barijeru kako za pokretanje posla, ali i za postojeće poduzetnike.

Za sada su okvirne procjene kako bi uvođenje ove vrste certificiranja stajalo oko 30.000 kn,  procjenjuje se kako bi se  odnosilo na oko 14.000 poslovnih subjekata i njihovih zaposlenika, što bi neminovno poskupilo i usluge računovodstva tj. povećalo bi troškove ostalih malih i srednjih poduzetnika, koji njihove usluge koriste.

Treba napomenuti i kako računovodstvena profesija, u sadašnjem obliku, oslobođena licenciranja, vrlo kvalitetno egzistira i to posljednjih nekoliko desetljeća te bi nastavak ove inicijative značio neshvatljivu i neopravdanu administrativnu prepreku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s