Hrvatsko poduzetništvo na europskom začelju

Najveće svjetsko istraživanje poduzetništva Global Entrepreneurship Monitor (GEM), pokazalo je da je hrvatsko poduzetništvo i dalje na začelju u Europi. Naša je zemlja u vrhu Europske Unije po iskazanim poduzetničkim namjerama, ali je percepcija o prilikama ispod prosjeka EU. Svega 25% odraslih stanovnika vidi priliku, no to je nedovoljno da se Hrvatska „odlijepi“ od začelja EU. Zašto je to tako?Hrvatski se poduzetnici, između ostalog, bore i sa sporom birokracijom. Prilikom odabira imena i djelatnosti tvrtke moraju sjedište registrirati na trgovačkom sudu i kod javnog bilježnika, izraditi pečat, zatražiti matični broj, otvoriti bankovni račun, prijaviti se Poreznoj upravi te mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

“Proces koji zapadne zemlje rješavaju s nekoliko klikova u Hrvatskoj traje danima pa i tjednima. Kad pokrenete posao na tjednoj razini saznajete što morate. Ako procijenimo da u mjesecu ima 20 radnih dana, nema poduzetnika koji nije minimalno jedan dan izdvojio za rješavanje administrativnih situacija”, rekao je direktor tvrtke Boost, gospodin Vitomir Lučić za Dnevnik.hr.

Pita li se poduzetnike, potrebno je administrativno i porezno rasterećenje, veći poticaji zapošljavanja te usklađivanje obrazovanja s tržištem rada.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s