Sudjelovanje na konferenciji „Financiranje mikro, malih i srednjih: Gdje je kapital za razvoj poduzeća?“

Boost u HUP

U Hrvatskoj se tržište kredita poduzećima oporavlja unatoč kratkotrajnom zastoju zbog krize u Agrokoru. Podaci iz nove HUB analize pokazuju kako se očekuje da će vrijednost novoodobrenih kredita u 2018. opet prijeći 60 milijardi kuna zbog lakših kreditnih uvjeta te pada kamatnih stopa.

Gotovo 50% iznosa novih kredita odnosi se na kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva, a krediti do 2 milijuna kuna neprekidno rastu što znači da tržište prepoznaje prilike i u tom segmentu. Podaci su to iz nove HUB analize predstavljene 22.svibnja 2018. na konferenciji „Financiranje mikro, malih i srednjih: Gdje je kapital za razvoj poduzeća?“, održanoj u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge banaka.

O tome kako poboljšati učinkovitost i povećati sinergiju dostupnih izvora financiranja te programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva, raspravljali su između ostalih i Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO, Damir Bićanić, direktor Fuderbeam Hrvatska, Slavica Singer, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, Vitomir Lučić, direktor tvrtke Boost i predstavnik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika te Boris Centner, član Uprave Erste banke.

Boost u HUP 1«Zbog postojeće percepcije poduzetnika velik postotak njih jednostavno nije spremno ulaziti u komplikacije oko financiranja. Realno novca ima na raspolaganju više nego ikada prije, ali i poduzetnici moraju prihvatiti da će se u njih ulagati isključivo nakon dubinske analize sa strane investitora», smatra Vitomir Lučić, direktor tvrtke Boost i predstavnik Udruge malih i srednjih poduzetnika. Napominje i kako bi u današnjem dobu poduzeća trebala raditi na svim segmentima poslovanja, a ne samo na glavnim operativnim poslovima.

Uz prikaz aktualnog trenda kreditiranja, analiza je otvorila i pitanje učinkovitosti dosadašnjih programa izravnih poticaja i posebnih kreditnih programa te ima li Hrvatska uopće dovoljno raspoloživog početnog kapitala za poduzetnike.

Gospodin Lučić, koji inače savjetuje mikro i male poduzetnike, istaknuo je da velike rezerve postoje i na strani učenja malih poduzetnika – od prepoznavanja svih mogućnosti financiranja, kojih većina nije niti svjesna, do usvajanja znanja za poslovno planiranje, sastavljanje poslovnih planova i sl. Možda se jedan EU program može usmjeriti upravo na tragu jačanja kapaciteta i znanja samih mikropoduzetnika o dobrim praksama poslovnog upravljanja i na pripremama za privlačenje kapitala,  dobivanje kredita i sudjelovanje u EU projektima.

Analiza i rasprava su potvrdili standardni rezultat – da tržište kredita relativno uredno funkcionira i da država nudi širok spektar raznih poticajnih programa, dok stvari najviše zapinju kod financiranja vlasničkog kapitala i poticanja inovacija.

Trebate li i Vi savjet kako doći do sredstava za financiranje, kontaktirajte nas:

Boost d.o.o.
Cebini 28/II-Buzin, Zagreb
Tel: 01/4400-475
E-mail: sales@boost.hr
Web: www.boost.hr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s