Nagrade za radne rezultate do 5.000 kn mogu za sebe neoporezivo isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti!

Nagrade za radne rezultate do 5.000 kn mogu za sebe neoporezivo isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti (obrtnici i dr.)! Potvrdila je to Porezna uprava objavom na svojoj službenoj internetskoj stranici:

 „Dana 1. prosinca 2018. godine stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine broj 106/18). Prema navedenom Pravilniku od 1. prosinca 2018. godine porez na dohodak se ne plaća na isplaćene nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u iznosu do 5.000,00 kuna godišnje.

Skrećemo pozornost da iz postojećih odredbi Zakona o porezu na dohodak (članak 33.) i Pravilnika o porezu na dohodak (članak 7. i 35.) proizlazi, da nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u neoporezivom iznosu do 5.000,00 kn godišnje, koju poslodavac može isplatiti radniku mogu za sebe osobno isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti (iz članka 29. Zakona o porezu na dohodak). Napominjemo da se nagrada za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika mora isplatiti na račun te se ne može isplatiti u naravi, a pri isplati se primjenjuje načelo blagajne.“ 

Pozdravljamo ovakvo tumačenje Porezne uprave, posebno ako se u obzir uzme činjenica da se odredba iz čl. 35. st. 6. Pravilnika o porezu na dohodak do sada primjenjivala selektivno, pa se tako pojedine naknade nisu mogle isplatiti obrtnicima.

Važno je postići priznanje da svi oni koji doprinose gospodarstvu RH trebaju biti nagrađeni, a nikako zakinuti!

 

Novac

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s